Medeni Hukuk

Hukuk, yaşanılan döneme göre değişkenlik gösterdiğinden yeterli tanımlardan yoksundur. Kant, “Hukukçular hâlâ hukukun tanımını aramaktadırlar” derdi. Günümüzde en çok kabul edilen tanım ise: “Belirli bir zaman ve toplumdaki münasebetleri düzenleyen ve uyulması müeyyideye bağlanmış kuralların bütünüdür”. Beşerin münasebetleri ve yapılan muameleleri düzenleyen hukuk kuralları arasında en çok Medenî Kanunundaki kurallar olmuştur. Dolayısıyla Medenî Hukuk, kişilerin birbiriyle ya da belirli sayıdaki kişilerin devletin özel münasebetlerini doğrudan veya dolaylı kamu hukuku gibi başka bir hukuk dalının konusuna girmeyen hukuk dalına verilen bir ad olarak ifade edebiliriz.
Rusya Federasyonu’nun Medenî Hukuku, Özel Hukukun en geniş ve en önemli dalıdır. Ayrıca kişilerin toplum içinde yaşaması bakımından bir hüküm ve değer ifade eden bütün fiil ve davranışlarını, işlem ve münasebetlerini düzenleyen hukuk kurallarının bütünüdür. Medenî Hukuku ile teması bulunmayan bir kişiyi düşünmek mümkün değildir. Kişi doğum anından itibaren ve hatta doğumundan önce, ana rahmine düşmesiyle Medenî Hukukun düzenlemeleri alanına girer. Bir kişinin doğumundan ölümüne kadar geçen sürede kurduğu münasebetleri, yaptığı işlemlerin büyük bir kısmı Rus Medenî Hukukun kapsamı alanında bulunur. Kişinin doğumu, ana-babasının velâyeti altında büyümesi, reşit olması, bir yerde oturması, nişanlanması, evlenmesi, eşiyle münasebetleri, menkul veya gayrimenkulün sahibi olması, şirket kurması ve rekabet içinde bulunması, kişinin ölmesi dahi Rus Medenî Hukukun nüfuz içerisindeki münasebetleridir. Nihayetinde, bir kişinin Medenî Hukuku ile bağlantısı öldükten sonra bile bir süre devam eder. Mirasının nasıl ve kimler arasında paylaşılacağı yine Rus Medenî Hukukun konusuna girer
Sovyet döneminden sonra Rusya Medenî Kanunu’nun değişimi 1994 tarihinde başlamış olup 1 Март 2008 itibariyle de son halini almıştır. Düzeltilen Rusya Medenî Kanununda yapılan değişiklikler günümüze kadar sürdürülmekte, mevcut hali, dört kitap ve 1551 maddeden müteşekkildir. Değişikliklerin önemli sebeplerini anlayabilmek için Rusya Medenî Kanunu Türk Medenî Kanunununda ayıran özellikleri tespit etmemiz gerek. Rusya Medenî Kanunun kodifikasyon çalışmaları esnasında, Türkiye Kanunu’nda farklı bölümlerde ayrı kitaplar içerisinde yer alan Kişiler Hukuku, Aile Hukuku, Vakıflar, Eşya Hukuku, Miras Hukuku, Şirketler Hukuku, İşletmeler Hukuku, Borçlar Genel ve Özel Hukuku gibi hükümlerin Rus Kanunu’nun bir kitabı içerisinde, bir tek kodekste toplanmıştır. Doğal olarak bu derece kapsamlı olan ve neredeyse insanlar arasındaki münasebetlerde bütün yaşam alanını etkileyen kuralların tümünü modern hayatta uygulanabilinmesi ve gerçek veya tüzel kişilere cevap verebilmesi için kanununda yapılan değişiklikler ister istemez daha çok karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer sebep de, gelişen toplumun hukuk kurallarının oluşmasını etkilemesinden kaynaklanmaktadır. Yani, Sovyet döneminde kurulan Rusya Federasyonu’nda özel mülkiyete önem verilmeye başlanmıştır. Bu olgu, toplumdaki değişikliklere neden olmuş ve kanunun aktüel olabilmesi için yenilenen ve sürekli gelişen faaliyetlere cevap verebilme zorunluluğu doğmuştur.
Rusya Hukukunun gelişimesi için Rusya’nın yeni Medenî Kanun çalışmaları 2011 yılında başlatılmıştır. Düzeltilmiş Rusya Medenî Kanunu’n tasarısının yeni dönem Rus Meclisi olan Duma vekilleri tarafından tartışılıp onaylanacağı sayılıyordu. Rusya Ekonomi Bakanlığı’nın tavrı ise, l500 maddesinden 600 kadarına düzeltmelerin gerçekleştirildiğinden, Medenî Kanunun Duma meclisine sunulmasının imkânsız olduğundan tasarı reddedilmiştir. Ekonomi Bakanlığı kanuna yapılan bazı düzeltmelerin Rus iş çevrelerinin menfaatlerine zarar verebilir gerekçeleri öne sürülmüştür.
Üç sene kadar süren Medenî Kanun tasarı çalışmaları hakkında Yüksek Hakem Mahkemesi’nin başkan yardımcısı Dr. Vasiliy Vitriyanskiy şunları söyledi: “Mahkemelerin faaliyetleri seyrinde ortaya çıkan Medenî yasadaki eksiklikleri, yargılanmaktan kaçınmak imkânını veren noksanları gidermek başlıca görevimizdir. Rus Medenî Hukuku Avrupa’nın tecrübelerini dikkate alarak günümüzün hayat gerçeklerine uyumlaştırılması gerektiğinden çalışmamız devam edecektir”.
Rusya Federasyonu Medenî Kanunun yaklaşık 40 maddesinde büyük ve küçük düzeltmeler yapıldı. Rusya’nın hukuksal pratiğinde ilk kez olarak insanın özel yaşam kavramı tanımlanmış ve insanın özel yaşamı alanındaki ihlaller nedeniyle sorumluluk hükümler belirlenmiştir. Aynı şekilde özel hayat alanındaki ihlaller için sorumluluk İnternet alanına da yayılmış durumundadır.
Tasarı görüşmeleri esnasında, modernize edilmiş Medenî kanun, insanın özel hayatına müdahaleye engel olmaya yönelik olmaktan başka vatandaşlarla bürokratların münasebetlerini düzenleyecek hükümleri üzerinde durulmuştur. Rusya devlet başkanının danışmanı Veniamin Yakovlev, ekonomik münasebetlerin katılımcılarının haklarının korunması için tüzel kişilerin kaydını yapma yetkilerini adalet organlarına vermeyi kararlaştırdıklarını beyan etti.
Günümüzün Rus Medenî Kanunu’nun hayat değişikliklerin uyarılmasına devam edilmektedir.
Avrasya Hukuk ve Yatırım Danışmanlık Hizmetleri oluşumunun Hukukçuları ve Avukatları yerel ve yabancı kişileri, çok uluslu şirketleri ve finansal kuruluşları idari dairelerde temsil etmekte ve onlara hukuksal hizmet sunmaktadırlar. Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’da mühim bilgilere, geniş tecrübeye ve hukukî bilgisine sahibiz. Ekibimizin nezdinde; farklı sektörlerden ulusal ve uluslar arası şirketler ile şahıslar, Rusya’da taraf oldukları hukukî ihtilaflarda mahkeme, tahkim kurulları ve diğer çözüm mercileri önünde temsil edilmekte, Rusya ve uluslar arası hukuk dallarında uzmanlığa ve bilgi birikimine sahip olması sizin her türlü şahsi ve ekonomik problemlerinizin çözümlerinde temel oluşturmakta. Uluslar arası birleşmiş bir ekip olarak kültürler arası yeterliliğe ayrıca önem vermekteyiz. Hukukçularımız, danışmanlık hizmetlerini Türkçe, Rusya ve diğer dillerde sunabilmektedirler.

Resım vardı
Sözleşme yapıldığında amaca uygun olarak olası tüm unsurların değerlendirilmesini içeren ve uyuşmazlık çıkmasını önlemeye yönelik kapsamlı, tarafların tüm hak ve yükümlülüklerini detaylı bir şekilde açıklayan ve koruyan dengeli sözleşmelerin hazırlanması hedeflenmektedir. Rusya’daki hukukçularımız benzer amaca yönelik olarak mevzuata uygun, takibi ve uygulaması kolay, uyuşmazlık çözümü için daha az emek gerektiren ve kesinlik içerir sözleşme metinlerinin oluşturulmasını amaçlanmaktadırlar.
Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’da yer alan borçlular aleyhine yürütülecek takipler konusunda da Avrasya Hukuk ve Yatırım Danışmanlık Hizmetleri, dâhil olduğu avukatlık büro ve ağları nezdinde irtibat ve danışmanlık desteği sunulmaktadır.
Güncel yayınlarımızı kaçırmamak için sitemizi takip etmeyi unutmayın.
Avrasya Hukuk ve Yatırım Danışmanlık Hizmetleri ekibimiz Size hizmet sunmaktan gurur duyarız!

*Resimde Rusya Federasyonu Yargıtay Binası